Gotuj z Nami

ZUPA POMIDOROWA "POMIDORÓWKA"

Zupę pomidorową najczęściej przygotowuje się z ugotowanego dzień wcześniej rosołu. Do rosołu (może być zimny) dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu co chwilę mieszając. Poniżej przepis jak przygotować zupę pomidorową od samego początku.

SKŁADNIKI:

ćwiartka kurczaka

2 litry wody

1/2 łyżeczki soli

włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera)

200 g koncentratu pomidorowego w słoiczku*

250 ml śmietany 18% z kartonika (do zup i sosów)

szczypta zmielonego pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i moczyć przez około 15 minut. Następnie wylać wodę z moczenia kurczaka, dodać czystą zimną wodę (2 litry), posolić i zagotować na większym ogniu.

W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny. Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę i gotować przez następne 20 minut.

Wyjąć mięso z wywaru, dodać pomidory, dokładnie wymieszać i zagotować. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była za kwaśna.

Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę - aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość delikatnie podgrzać. Doprawić do smaku pieprzem.

WSKAZÓWKI

* lub 500 ml DOMOWEGO PRZECIERU POMIDOROWEGO lub 250 ml gotowego przecieru pomidorowego - passaty pomidorowej z kartonika lub butelki.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl