Składniki
1 biała kapusta
1 kg łopatki wieprzowej
200 g ryżu
1 duża cebula
1 jajko
1 l bulionu warzywnego
500 g przecieru pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki majeranku
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki sosu sojowego
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie
1. Cebulę kroję w drobną kostkę i przesmażam na rozgrzanej oliwie.
2. Mięso kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce.
3. Do zmielonego mięsa dodaję przyprawy: majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz i sos sojowy, dodaję też usmażoną cebulę i całość mieszam.
4. Teraz do mięsa dodaję ugotowany al dente, przestudzony ryż, mieszam farsz.
5. Na koniec doprawiam mięso solą i pieprzem, wbijam jajko i ponownie dokładnie mieszam składniki.
6. Czas na przygotowanie kapusty-nacinam ją od spodu, przy głąbie i zdejmuję z niej zewnętrzne liście. Pierwsze warstwy są dosyć miękkie i łatwo się je zdejmuje.
7. Liście obgotowuję krótko w gorącej, osolonej wodzie, a następnie wyjmuje je na durszlak.
8. Kiedy liście ściąga się już trudniej to wkładam całą kapustę do garnka z gotującą się wodą i po kilku minutach zdejmuję zewnętrzne liście. Jeśli mam garnek odpowiedni do wielkości kapusty to od razu wkładam ją do wrzątku, sparzam i zdejmuję zewnętrzne liście (ten sposób jest nawet prostszy i szybszy tylko trzeba mieć odpowiedniej wielkości garnek).
9. Z przestudzonych liści wycinam zgrubiałą część u spodu liścia, farsz formuję w dłoniach i układam na kapuście. Liście zawijam do środka i ściśle zwijam gołąbki.
10. Na dnie dużego garnka układam liście kapusty, na nie układam gołąbki i przykrywam je pozostałymi liśćmi kapusty.
11. Do bulionu dodaję przecier pomidorowy oraz krojone pomidory z puszki lub świeże, całość blenduję, dodaję sól i pieprz.
12. Gołąbki zalewam przygotowanym sosem pomidorowym, przykrywam i gotuję przez około 1,5 h, aż będą miękkie.