Gotuj z Nami

Pizza z kurczakiem

Kurczak nie jest popularnym dodatkiem do pizzy, ale wbrew pozorom pasuje do niej bardzo dobrze. Delikatne mięso kurzej piersi nie potrzebuje długiej obróbki termicznej i dzięki temu w sam raz nadaje się do pysznej domowej pizzy pieczonej w piekarniku ok. 10 minut.

Jedyne o czym musisz pamiętać to zamarynowanie mięsa i ułożenie go na samym wierzchu pizzy, tak aby dobrze się upiekło, a nie zaczęło się dusić – co mogłoby skutkować puszczeniem soków i zamienić chrupiącą pizzę w rozmokłą porażkę ;)

Składniki pizzy z kurczakiem

Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób (ok. 30 cm)

 Ciasto:

250 g mąki

 

150 ml ciepłej wody

7 g drożdży suchych

1 łyżka oliwy z oliwek

1/3 łyżeczki soli

Dodatki:

sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)

starty ser mozzarella lub ser żółty – ok. 50 g

pierś z kurczaka – ok. 150 g

spora garść liści szpinaku

1/2 małej cebuli

1 łyżka kaparów

4 nieduże pieczarki

sól, pieprz, oregano

oliwa z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie pizzy

1. Przygotowanie pizzy tradycyjnie zacznij od ciasta. Musi ono wyrastać przez ok. pół godziny i w tym czasie będzie czas na zajęcie się pozostałymi składnikami.

2. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).

3. Zaraz po odstawieniu ciasta do wyrastania zajmij się kurczakiem. Pokrój mięso w drobną kostkę lub paseczki, posól, popieprz, posyp oregano i skrop oliwą z oliwek, a także sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj przy pomocy dłoni, aby mięso dokładnie pokryło się przyprawami i oliwą, i odstaw na bok, aby lekko się zamarynowało.

4. Kiedy ciasto wyrośnie uformuj z niego okrągły placek i posmaruj solidną porcją sosu pomidorowego.

5. Na pizzy ułóż liście szpinaku, a następnie posyp je startym żółtym serem

6. Teraz kolej na pieczarki – pokrój je w cieniutkie plasterki i wyłóż na wierzch pizzy.

7. Kolejną warstwę dodatków stanowić powinien kurczak.

8. Na sam koniec dodaj cebulę pokrojoną w cienkie piórka lub krążki, a także łyżkę kaparów.

9. Tak przygotowaną pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C przez ok. 10 minut na najniższej półce. Pizza jest gotowa, kiedy spód zaczyna się brązowić.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl