Pizza z kurczakiem
Kurczak nie jest popularnym dodatkiem do pizzy, ale wbrew pozorom pasuje do niej bardzo dobrze. Delikatne mięso kurzej piersi nie potrzebuje długiej obróbki termicznej i dzięki temu w sam raz nadaje się do pysznej domowej pizzy pieczonej w piekarniku ok. 10 minut.
Jedyne o czym musisz pamiętać to zamarynowanie mięsa i ułożenie go na samym wierzchu pizzy, tak aby dobrze się upiekło, a nie zaczęło się dusić – co mogłoby skutkować puszczeniem soków i zamienić chrupiącą pizzę w rozmokłą porażkę ;)
Składniki pizzy z kurczakiem
Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób (ok. 30 cm)
Ciasto:
250 g mąki
150 ml ciepłej wody
7 g drożdży suchych
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki soli
Dodatki:
sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
starty ser mozzarella lub ser żółty – ok. 50 g
pierś z kurczaka – ok. 150 g
spora garść liści szpinaku
1/2 małej cebuli
1 łyżka kaparów
4 nieduże pieczarki
sól, pieprz, oregano
oliwa z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie pizzy
1. Przygotowanie pizzy tradycyjnie zacznij od ciasta. Musi ono wyrastać przez ok. pół godziny i w tym czasie będzie czas na zajęcie się pozostałymi składnikami.
2. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).
3. Zaraz po odstawieniu ciasta do wyrastania zajmij się kurczakiem. Pokrój mięso w drobną kostkę lub paseczki, posól, popieprz, posyp oregano i skrop oliwą z oliwek, a także sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj przy pomocy dłoni, aby mięso dokładnie pokryło się przyprawami i oliwą, i odstaw na bok, aby lekko się zamarynowało.
4. Kiedy ciasto wyrośnie uformuj z niego okrągły placek i posmaruj solidną porcją sosu pomidorowego.
5. Na pizzy ułóż liście szpinaku, a następnie posyp je startym żółtym serem
6. Teraz kolej na pieczarki – pokrój je w cieniutkie plasterki i wyłóż na wierzch pizzy.
7. Kolejną warstwę dodatków stanowić powinien kurczak.
8. Na sam koniec dodaj cebulę pokrojoną w cienkie piórka lub krążki, a także łyżkę kaparów.
9. Tak przygotowaną pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C przez ok. 10 minut na najniższej półce. Pizza jest gotowa, kiedy spód zaczyna się brązowić.