Strogonow
Strogonow - pożywny gulasz, uwielbiane danie jednogarnkowe. Gotowanie trochę trwa, ale kiedy wrzucisz wszystkie składniki do garnka, wystarczy czekać - strogonow robi się sam!
Składniki:
70 dag wołowiny na gulasz
30 dag pieczarek
papryka
3 średnie cebule
mały koncentrat pomidorowy
mąka
masło
mielona papryka ostra
sól
pieprz
Przygotowanie
Strogonow:
1. Mięso oczyścić i pokroić w paski, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paski, cebulę w krążki. W rondlu rozgrzać masło, włożyć mięso i podsmażyć na rumiano.
2. Dodać cebule, pieczarki i paprykę, dodać sól, pieprz i przesmażyć.
3. Gdy puszczą sok, oprószyć mąką. Dusić ok. 5 min, dodać koncentrat, doprawić papryką.
4. Dolać wrzątek (ok. 2 szklanki) i dusić ok.40 min. do momentu gdy gulasz zrobi się gęsty. Strogonow gotowy!
5. Pyszny strogonow zasmakuje każdemu :)